Jak se žije v našem dětském domově

Jmenuji se Maruška a je mi 13 let. Do dětského domova jsem přišla se svými sourozenci před šesti lety a za tuto dobu jsem zde prožila dobré i špatné věci.

 Náš dětský domov každý rok pořádá zajímavé soutěže i pro jiné dětské domovy, např. volejbalový turnaj, nohejbalový turnaj, soutěž na taneční podložce X-PAD, a jiné. Každý rok dodržujeme také dvě největší tradice. Na podzim to bývá "Úspávaní broučků", akce se mohou zúčastnit i lidé z vesnice. Druhá tradice je "Pálení Moreny s vítáním jara". S domovem jsme měli možnost jet do Chorvatska a do Itálie, kde jsme si to moc užili a líbilo se nám tam. Už druhým rokem jsme byly na pobytu v Malé Morávce, jak v zimě, tak v létě, kde jsme si to moc užili.

Každá rodinná skupinka má svého králička, o kterého se děti starají. My na 2. rodinné skupině králička už nemáme, protože nám zemřel, měl už mnoho roků. Já mám na pokoji akvárium s rybičkami, o které se pečlivě starám. Na zahradě máme také ovečky a beránky, které máme moc rádi a staráme se o ně. Paní ředitelka nám pomohla najít sponzory, kteří nám tady postavili krytý bazén, ve kterém se můžeme v létě pořádně vydovádět. Mám možnost navštěvovat taneční kroužek. Do tohoto kroužku chodím už třetím rokem a jsem velmi spokojená, chtěla bych ho nadále navštěvovat. S tanečním kroužkem jsem byla tento rok na soustředění v Chorvatsku, kde jsem si to i s ostatními kamarády užila a mám pěkné vzpomínky.

Mám možnost navštěvovat hostitelskou rodinu. Jezdím tam co 14 dní a na prázdniny. Jsem tam velmi spokojená, vždy vymyslí nějaký dobrý plán, kam bychom se mohli jet podívat. Byli jsme se podívat na různých zámcích, rozhlednách, hradech. Navštívili jsme také divadlo. Měla jsem možnost vidět i slavné osobnosti např. Jiřího Mádla, který nás byl navštívit v dětském domově. Lucii Vondráčkovou, která měla koncert v Ostravě s Michalem Davidem. Miloše Zemana, který přijel do nedalekého města. Také jsme byly v ČEZ Aréně na hudební skupině Kryštof a hudební skupině Lucie.

V našem dětském domově je hodně nadaných dětí na hudbu. Moji bratři Ruda a Martin s ostatními kluky a strejdou hrají na různé nástroje, jako je např. kytara, housle, bango, harmonika, bubny a další. Založili si svoji skupinu s názvem For Fun. Ostatní děti mají také své zájmy, jako je třeba tanec nebo sport. Některé děti tady žijí už i 12 let. Používáme posilovnu, do které chodí hlavně kluci. Někdy se ejdeme u velké interaktivní tabule, kde si promítáme různé filmy, pohádky, hry nebo videa.

Každý měsíc máme komunitu, kde se všichni sejdeme v jídelně a zhodnotíme si předešlý měsíc. Na komunitě může jedno z dětí získat odměnu 500,- Kč za slušné chování, reprezentaci dětského domova a snaživost na své rodinné skupině. Také tady vyrábíme mnoho výrobků např. z pergamana, pediku, papíru a používáme různé jiné techniky. Tyto výrobky prodáváme na vánočních jarmarcích anebo je posíláme do bazárku. V létě také jezdíme na různé tábory, které si většinou vybíráme sami.

Dětský domov mi dal šanci prožít krásné zážitky, které bych doma neprožila. V domově bych chtěla zůstat co nejdéle, jsem zde moc spokojená.

M. N.