AVPO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. víkendové setkání

Víkend pro děti zařazené ve Stipendijním programu se konal od 3. do 6.11. 2016 nedaleko Prahy v hotelu Valnovka. Opět nebyl čas na nudu a dny jsme zaplnili přednáškami, které budou pro studenty využitelné i v samostatném životě.

Pobyt jsme zahájili ve čtvrtek exkurzí v Řízení letového provozu v Jenči. Na místa, která jsou běžným smrtelníkům uzavřena jsme museli projít přísnou bezpečnostní kontrolou. Informace od našich průvodců byly vyčerpávající a přesto se našlo ještě spousta zvídavých dotazů. Večer jsme se seznámili s novými studenty a všichni unaveni po náročném cestování a programu šli spát.

Pátek jsme zahájili přednáškou o tom, jak se žije pracujícím takzvaně na „volné noze“, že i oni mají velkou zodpovědnost a musí být sami sobě šéfem. Marie Čtveráčková s Martinem vše demonstrovali na příkladech z vlastního života. Další částí byla praktická ukázka „hracího stolu“, kde jsme měli možnost si namixovat vlastní hudbu pod vedením Martina a Marie mezitím zpovídala studenty otázkami na téma - Jak se žije a studuje v dětském domově.

Odpoledne jsme nejprve vyplatili finance za motivační a prospěchové stipendium těm, kteří splnili svůj vytyčený cíl. Poté jsme si děti rozdělili do několika skupin a tým DDŠ si připravil blok na téma zodpovědnost a toto jsme individuálně probírali.

No a večer za námi přijela Šárka Morávková a naprosto otevřeně hovořila o problémech s alkoholem. Vyprávění to bylo strhující a pozornost byla opět stoprocentní.

V sobotu se počet účastníků rozrostl o 9 pracovníků společnosti Grant Thornton v čele s jednatelem Pavlem Válkem. Přijeli hned ráno v dobré náladě a připraveni předávat své zkušenosti. Studenty rozdělili na šest skupin, každá dostala svého poradce a práce na téma Finanční gramotnost mohla začít. Informací bylo spousta a práce také. Všichni se se zadanými úkoly statečně poprali a ti nejlepší byli nakonec odměněni hodnotnými cenami.

Odpoledne jsme jako volnočasovou aktivitu zařadili TEP faktor – českou obdobu pevnosti Boyard. Zasoutěžit si a podpořit nás přijela i naše patronka Lucka Benešová s Tomášem Matonohou a Nelou Boudovou. Každý vydal ze sebe maximum, aby dosáhl co nejlepšího výsledku.

Večerní program byl opět ze života – o svém odchodu z dětského domova nám povyprávěl Martin Kugler. Potvrdil slova z dopoledního semináře, že je naprosto nutné si hlídat výdaje a pečlivě přemýšlet o každém nákupu (hlavně o tom v Ikea) J.

Poslední přednáškou byl v neděli projekt Prsa, koule organizace Loono. Zdraví je třeba hlídat a samovyšetření prsou a varlat je pro někoho tabu, které jsme chtěli touto cestou zbořit. Na modelech v životní velikosti bylo možné si vše vyzkoušet.

Nakonec jsme se rozloučili výborným obědem v restauraci TGI Fridays.

Děkujeme všem lektorům, kteří se podělili o své znalosti a věnovali nám část víkendu.

Víkend se uskutečnil za finanční podpory Řízení letového provozu ČR a lékárny Dr. MAX.

Za poskytnuté prostory, občerstvení a dary děkujeme společnostem Rosinter Czech Republic, TEP faktor, Wellmax fruit, Lactalis CZ, Kofola, BONAVITA a LYBAR.